That´s life

Alla inlägg den 14 juli 2008

Av Veronica - 14 juli 2008 23:56

Idag var vi och badade fastän det både var molnigt till och från och regn. Vi gick hem. Igår gick vi både ner till stan och hem, en bra bit det. Visst var vi duktiga? Behöver ju inte nämna att det var för att vi var så sugna på Big Boy och godis. Hmm. Jaja, Teo fick ett myggbett på ögonbrynet idag så ögonlocket svällde upp. Det ser ut som om han fått en blåtira stackarn. Men har brydde inte sig det minsta, han hade ju fått en Buzz Lightyear (från toy storry). Han fick en sen födelsedagspresent. Han går ingenstans utan den nu...
Nu ska jag börja plugga till stora sjukdommstentan som är nästa vår. Ska försöka mig på att ta två sjukdommar om dagen. Det blir ca 300 sjukdommar till början av januari då jag börjar igen. Ska försöka skriva kortfattat här det sista jag skriver.

 __________________________________________________

Angina pectoris.
Kärlkramp i kranskärl. Ej tillräcklig syretillfösel till hjärtat. Pga stress, rökning, dålig fys. Risk för hjärtinfarkt.
Absolut.
Stabil coronarinsufficien. Smärta i 2veckor som ej blir sämre. Strålande käke, nacke, rygg, buk åt vänster sida. Vissa känner inget, bara ångest och trötthet. Vissa får svårt att andas, tryckkänsla eller knivhuggskänsla i magen.
Ostabil = hjärtinfarkt. Behandlas med betareceptorblockare (minskar syrebehovet), nitroglycerin (akut), acitylcalicsyra (förebyggande).

Relativ.
Annan hjärtskada. Förstorat hjärta, förträning i kärlen, läkage, sjukdom.
 

Ateroskleros.
Kronisk inflammation i artärväggen. Största anledningentill hjärtinfarkt. Blodet klumpar sig (trombocyter) på ateroplackytan som uppstått av kolesterol. Riskfaktorer rökning, dålig kost, dålig fys, hög ålder. Kolesterol endogent i levern eller via födan. Cirkulation dålig i krälet, syrebrist i myokardiet leder till hjärtinfarkt. 



Ovido - Quiz & Flashcards